Tot onze grote spijt moeten wij de komende voorstellingen van MOMO EN DE TIJDSPAARDERS in de Proeflokalen én de Hanzehof afzeggen. Het lijkt ons als regie en bestuur van Zjuust onverstandig tegen het advies van de regering in te gaan. 

Het gaat om de maatregel dat alle 100+ evenementen afgelast moeten worden. 
Zjuust ziet zich genoodzaakt het gehele programma aan te passen en zoekt naar mogelijkheden verderop in de tijd.

 

Momo en de tijdspaarders.

In maart 2020 speelt de Productiegroep van Zjuust het stuk “Momo en de Tijdspaarders”, een toneelbewerking van het beroemde boek van Michael Ende.

Momo is een meisje dat in een amfitheater buiten de stad woont. Mensen komen graag naar Momo, want ze kan goed luisteren.

Op een gegeven moment komen mannen in grijze pakken, de tijdspaarders, die voortdurend sigaren roken en een onverklaarbare kilte verspreiden. Ze overtuigen de mensen ervan dat ze tijd moeten sparen door efficiënter te werken en minder tijd te besteden aan nutteloze activiteiten. Ze beloven hun 'klanten' rente te betalen over hun gespaarde tijd.

Minder en minder mensen komen dan nog naar Momo luisteren. Ook haar beste vrienden Gigi en Beppo worden uiteindelijk door de tijdspaarders overwonnen. Ze krijgen iedereen in hun macht, behalve Momo.

 

Momo ontdekt de waarheid over de tijdspaarders: ze blijken de mensen in feite tijd te laten sparen voor de tijdspaarders zelf.

Niet lang daarna wordt Momo benaderd door de schildpad Cassiopeia en zijn Meester Hora, de beheerder van de tijd. Samen met Cassiopeia en Hora zorgt Momo, niet zonder gevaar voor eigen leven, voor een crisis bij deze grijze heren, en wordt het heel spannend: Wie wint deze strijd?

 

Schimmenspel Scrooge en Marley

In December 2019 zullen we opnieuw het schimmenspel “Scrooge & Marley” ofwel “A Christmas Carol” van Charles Dickens opvoeren,  nu op andere locaties dan vorig jaar, en gespeeld door een andere Dramagroep. Het is een vertelling, uitgebeeld met behulp van jonge, levende acteurs wiens schaduwen op een groot doek geprojecteerd worden. En het is ook een spannend verhaal voor jong en oud.  Vorig jaar kregen we heel lovende resencies: van “betoverend en magisch, tot ontroerend en sfeervol”.
De hoofdpersoon is Ebenezer Scrooge. Als hij door zijn neef Fred een prettige kerst wordt gewenst, vindt hij dat onzin. Kerst betekent voor hem alleen maar een paar vervelende vrije dagen: allemaal onkosten en verlies van werktijd. Scrooge is gierig, en buit zijn arme werknemer Bob Cratchit behoorlijk uit; hij gunt hem zelfs nauwelijks een vrije kerstavond.

Bovendien heeft hij geen enkel medelijden met het arme gezin van Cratchit, dat nauwelijks kan rondkomen van het karige salaris, laat staat met hun invalide zoontje kleine Tim.

Maar dan staat zijn oude compagnon Marley, die zeven jaar geleden op kerstavond overleed, plotseling voor hem. Dat wil zeggen: de geest van Marley  …

Deze kondigt de komst aan van drie geesten die nacht: de geesten van Scrooges Verleden, Heden en Toekomst. Die geesten zullen Scrooge wijzen op zijn liefdeloze bestaan en op zijn hardvochtige gedrag. Voor Scrooge is het behoorlijk schrikken om te zien hoe hij eigenlijk altijd geleefd heeft. En hoe hij nu is. En hoe hij worden zal. Als hij ten minste zijn leven niet betert …

 

De openbare voorstelling is op zondag 15 december om 15.00 uur in de Proeflokalen, Vispoortplein 16, Zutphen. Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Kosten: 7,50. Voor kinderen t/m 14 jaar: 5 euro.   Reserveren is gewenst, via reserveren@zjuust.nl , of 06-15880045

Affiche Scrooge 2019

 

Jeugdtheater Zjuust op het Chocoladefestival in Zutphen.

 

Jeugdtheatergroep Zjuust heeft van de familie van Roald Dahl de rechten gekregen om het wereldberoemde boek “Sjakie en de chocoladefabriek” te spelen.
Deze voorstelling wordt verwacht in het voorjaar van 2019.

Zjuust zorgt er dan ook voor dat Willy Wonka, uit het betreffende boek, in hoogsteigen persoon op 30 september 2018 naar het Chocoladefestival in Zutphen komt.

Klik hier voor de aankondiging van Omroep Gelderland: Uit met Esther.

U kunt hem dan vinden in de binnenstad, met één van zijn magische machines, waar de heerlijkste chocolade uit komt.
Speciaal voor u geven zij u daar alvast een voorproefje op de spraakmakende voorstelling in maart en april 2019..
Komt dat zien , komt dat zien, dat wordt smullen!!

 
Vorig seizoen heeft Irene Kriek een Zjuust-productie op zich genomen, dit jaar zal Pepijn van der Weerd Productiegroep 1 op zich nemen. Pepijn is 29 jaar, en woont in Amsterdam, waar hij op verschillende plekken in de theaterwereld (heeft ge-) werkt.
Op zijn 14e begon hij als leerling bij Zjuust, en speelde onder meer Romeo in "Romeo en Julia" van Shakespeare, daarna volgde hij met succes de studie Docent Drama bij Artez in Arnhem. Als stageplek tijdens die studie koos hij Zjuust, zodat hij als stagiair 2 jaar bij Zjuust (onze) vak-kneepjes heeft geleerd.
De laatste paar jaren heeft Pepijn Zjuust steeds gevolgd, en af en toe inval-lessen voor Zjuust gedaan (als de vaste docenten ziek waren bv), bovendien doet hij al een aantal jaren een deel van onze gastlessen aan de Zutphense scholen, voorafgaand aan de voorstellingen in de Hanzehof.
Vanaf september gaat Pepijn zich aan ons verbinden met de productie van “De Vuurvogel”, waarvan de voorstellingsdata al vast liggen: 9,10,16,17 februari 2019.
 

Onze volgende voorstelling is:

“Alleen op de wereld”,

een bewerking van het beroemde boek van Hector Malot. We hebben het script gekocht van Jorrit Thijn, die het voor de Haagse Jeugdtheaterschool Rabarber schreef.

 

We spelen het in de Proeflokalen op 14, 15, 21 april, en in de Hanzehof op 23 april.

Zie affiche op deze site voor de tijden. U kunt voor deze voorstelling geen kaartjes reserveren, kaartjes zijn ter plekke aan de kassa te koop.

Affiche Alleen op de wereld

 

Op de jaarafsluiting van seizoen 2016/2017 keken Zjuust-spelers terug op het afgelopen jaar. Enkele reacties:

“Zjuust heeft me erg geholpen om mezelf te leren kennen, en dingen als faalangst en onzekerheid te overwinnen.”

“Zjuust heeft mij veel zelfvertrouwen gebracht, en schaamteloosheid.”

“Ik kan me nu veel beter in – en uit leven.”

“Ik denk dat ik veel socialer met onbekende mensen ben geworden, ik schaam me minder snel.”

“Voordat ik op toneel zat was ik heel verlegen, dat is nu veel minder. Ook is mijn stem veel luider geworden, waardoor ik niet meer kan fluisteren op school.”

“Vertrouwen gegeven.”

“En niet te vergeten: dat alles mogelijk is, en dat geeft een hele mooie indruk op alles.”

 

De volwassenen-cursus is op 21 december 2016 met voldoening afgesloten, en vindt vervolg in januari. Het staat dan ook weer open voor nieuwe deelnemers. In deze cursus staat het improviseren centraal en er zal veel aandacht worden besteed aan samenspel, inleving en verbeelding. Door het magische “wat als…” toe te passen, zal u als cursist in allerlei situaties terechtkomen waarin u uw lichaam en geest op nieuwe manieren leert gebruiken.

Voor meer informatie: klik hier

 

Heel veel mensen hebben gereageerd op onderstaande brandbrief, dit is echt hartverwarmend voor ons! Velen met meelevende of bemoedigende woorden, en ook velen met een geldbedrag, zodat we nu al bijna de helft van de financiële strop te boven zijn.
Heel heel veel dank hiervoor!
Voor alle duidelijkheid: veel van onze kostuums en decors waren elders ondergebracht, dus gelukkig is lang niet alles verloren gegaan !

Wat betreft de lessen, die in September zullen starten: zo gauw we daar iets over weten, krijgen de leerlingen daar bericht over. We starten hoe dan ook, en waar dan ook.

Met dankbare groet, Wil , Pepijn, en Ine

 

Brandbrief.
Jullie zullen ongetwijfeld gehoord hebben van de ramp die de Berkelschool eind juni getroffen heeft. Een gebouw waar zoveel jaren gewerkt, geleerd en gespeeld is ging verloren, met zo goed als alles wat daar in aanwezig was. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Daar mogen we heel blij om zijn. Maar de materiële schade is groot. Zoals jullie weten was de Berkelschool met de heerlijke toneelzaal de thuishaven van Zjuust.

Prachtige stukken zijn hier opgevoerd: De Gebroeders Leeuwenhart, De Rode Prinses, Minoes, Het Oneindige Verhaal, Midzomernachtdroom en ga maar door. Opvoeringen die we ons blijven herinneren, maar de plek waar ze gespeeld werden is nu zelf een herinnering geworden. Daarnaast ging veel materieel verloren. Kleinere attributen,kostuums, doeken, een koperen roeptoeter, vogel-vleugels, maar ook grote decorstukken en het grid, het ophangsysteem voor de belichting, dat wij met behulp van sponsoring konden aanschaffen.

Het verlies wordt op dit moment al berekend op meer dan € 5000. Tot jullie, als onofficiële vriendenkring van Zjuust willen we ons richten met een verzoek tot een bijdrage om deze klap in materiële zin te boven te komen. Natuurlijk is elke bijdrage welkom. Je kunt denken in termen van de kosten van een toegangskaartje, maar alles daarboven of daaronder zal met open armen ontvangen worden. Zoals in Shakespeares woorden de genade als een gezegende regen uit de hemel op ons neerdaalt, zo weten wij ons door u gesteund.

De warme kring die om Zjuust heen staat geeft ons mede kracht om door te gaan. Als u ons financieel wilt steunen kan dat met een bijdrage op onderstaand rekeningnummer onder vermelding van “steuntje voor Zjuust”. NL29 RABO 0143163094 tnv Stichting Zjuust te Eefde‏

Voor iedereen een mooie, zorgeloze zomer, en tot ziens bij Zjuust!

Taco Kramer, voorzitter Zjuust
 

We hebben opslagruimte gevonden en wel in Zutphen. Per 1 juli 2016 verhuizen we decorstukken en kostuums naar het voormalige schoolgebouw aan de Vispoortgracht!

 

 

Zjuust voerde met de Dramaklas op 7 december 2015 in Zorg-wooncentrum Den Bouw in Warnsveld voor een volle zaal het schimmenspel van “De Klokkenmaker” op naar het verhaal van Ruth Sawyer.

 

Hiernaast enkele reacties van de oudere dames en heren uit het publiek:

Perfecte timing tussen beeld, verhaal en muziek!”

"Het ging zo fijn rustig…"

“Het was zo stil, het is nog nooit zo stil geweest, niemand kuchte.”

“Dat zo iets nog kan in deze tijd vol hectiek.”

“Ik verwachtte er helemaal niks van…maar het was zó mooi!”

"Het was zo mooi stil, voor mij is het nu Kerstmis….“

Over de opvoering (18 dec. 2015) in "De Reube'' kregen we van muziekdocent Astrid Schoots de volgende reactie:

Beste mensen van Zjuust, ik wilde graag vertellen hoezeer ik van jullie schimmenspel van de klokkenmaker heb genoten. Voor mij was het als een warm bad, met oerbeelden van menselijke goedheid en schoonheid! Jullie hebben het in een vorm gegoten die recht in mijn hart naar binnen kwam, en mijn vaak kritische hoofd helemaal tot rust bracht: een wonderlijke ervaring met een fijn soort van heimwee. Ik vind het ook een wonder hoe je zo’n onwaarschijnlijke eenvoud kan combineren met zulke technische perfectie. Het decor was uitgebalanceerd, de gebaren van de kinderen zorgvuldig en mooi, in de woorden van de verteller proefde je de schoonheid van de taal, en de muzikant bracht niet alleen de bellen en klokken tot leven, maar ook alle emoties en gebeurtenissen. .. Misschien wat grote woorden maar ik vond het geweldig!

 

Kinderen van Zorgboerderij De Olle Es in Wilp hebben de voorstelling “De Klokkenmaker” op 28 november gezien. Ze stuurden ons de volgende reaktie:

“Het was prachtig!!
Een sterk verhaal, heel mooi gelezen, prachtige muziek, prima decor, en goed gespeeld.
Ik was erg onder de indruk. De kinderen die speelden leken nog zo jong.
Heel passend in de advents- tijd.
Natuurlijk zei een jongen van 15 dat het saai was. Maar ik ben heel blij dat hij het gezien heeft:
voeding voor de ziel.
Soms denk ik dat het voor mijn deelnemers ook goed zou zijn om toneel te spelen.

Dank jullie wel! “

 

Zjuust speelt schimmenspel

Spelen met schaduwen is een van de oudste kunstvormen. Het boeiende is, dat een schimmenspel, ook in onze tijd van tv’s, laptops etc., nog niets van zijn aantrekkelijkheid verloren heeft. Jeugdtheater Zjuust heeft in november-de nevelmaand- zo’n schimmenspel ingestudeerd: “De Klokkenmaker” naar een beroemd verhaal van Ruth Sawyer. Er wordt geacteerd door spelers die achter het schimmendoek het verhaal uitbeelden. En wij, als toeschouwers zien de bewegende schaduwen.

 

Uniek bij deze opvoering zijn, en dat is wel nieuw, de kleuren die de magie nog versterken. Levende muziek met gongs, viool, vibrafoon en zelfs op stenen omlijst het spel, met een betoverend effect. Het is, met dit alles, een middag van ademloos genieten voor jong en oud. Met dank aan de Provincie Gelderland. Tijd: 28 november om 16.00 uur. Plaats: Berkelschool, Weerdslag 14-b, Zutphen. Duur: 40 minuten, vrijwillige bijdrage.

 

17-11-2015

 

De dramaklas van Zjuust zal in de komende advents-tijd een schimmenspel opvoeren van het verhaal van “de Klokkenmaker”, van Ruth Sawyer.

 

Dit spel wordt muzikaal omlijst , en wordt vijf keer opgevoerd op verschillende locaties. Op vier locaties zijn de voorstellingen besloten, maar u bent van harte welkom op zaterdag 28 november in de Berkelzaal, Weerdslag 14-b in Zutphen. Het spel start om 16.00 uur, en duurt ong. 40 minuten, Entree: Vrijwillige bijdrage.

5-11-2015

 

Zjuust, niet alleen meer jeugdtheater!

Zjuust heeft iets nieuws! Vanaf september 2015 wil Zjuust voor het eerst starten met een groep volwassenen. Onder leiding van theaterdocent Pepijn van de Weerd beleeft u een cursus van 12 lessen waarin hij u traint op samenspel, tekstbehandeling, improvisatie en elementair spel. Aan het einde van de cursus staat er eventueel een presentatie op de planken.

 

 

De lessen starten op maandagavond 5 oktober van 19:30 tot 21:30. Mail naar info@Zjuust.nl voor meer informatie. De eerste les is een gratis proefles. Als u tevreden bent, kunt u zich inschrijven en de volledige cursus volgen.

 

RONJA

Ronja de roversdochter speelt ook in een heus bos!
Zondag 14 juni om 14.00 uur in openluchttheater “de Pinkenberg”, Kluizenaarsweg in Velp.VIJF DIERENVERHALEN

Ook zijn we inmiddels gestart met een kleine productie: 5 verhalen van Toon Tellegen .
De voorstelling heet ‘Kunt u ook niet stoppen met klimmen?’ en gaat over dieren als de olifant, zo vaak door Toon Tellegen ten tonele gevoerd, die niet kan stoppen….. En dus over ons natuurlijk.
De verhalen worden uitgebeeld door twee vertellers en zes jonge spelers. Het geheel wordt live muzikaal omlijst met viool, vibrafoon en alphoorn.
We spelen 5 besloten voorstellingen in o.a. verzorgingshuizen, en één openbare voorstelling op 5 juni 2015.
Voor deze openbare voorstelling staan de poorten van de Agnietenhof in Zutphen vanaf 16 uur wijd voor u open. U kunt in het gras zitten of comfortabel in een zelf meegebrachte tuinstoel.
Agnietenhof: ingang Rijkenhage of Oude Wand.
Aanvang 17.00 uur; duur ongeveer 45 minuten.
Na afloop vrijwillige bijdrage.

 

Aan alle stemmers op Scipio&Co……..HEEL VEEL DANK!!!!


Het Fonds Cultuurparticipatie heeft Zjuust de subsidie toegekend.
Fijn om te merken dat het werk van Zjuust draagvlak heeft, want de stemmen waren zó binnen.
Ook de scholen voor de Hanzehof liepen hard, de ochtendvoorstelling was pijlsnel uitverkocht.

De opvoeringsdata zijn inmiddels vastgesteld.
De dievenbende van Scipio
 Berkelzaal: zaterdag 21, 28 maart 19 uur  
                              zondag    22 maart  15 uur
 Hanzehof:  maandag 30 maart 10.30 uur (uitverkocht) en 13 uur (reserveren via reserveren@zjuust.nl)

Ronja de roversdochter
Berkelzaal: zaterdag 30 mei en 6 juni 19 uur  
                             zondag   31 mei en 7 juni 15 uur

We hebben ook slecht nieuws en nog meer goed nieuws.
 Het slechte nieuws is dat Willem (van Stockum) het bestuur van Zjuust, na jaren van trouwe dienst, heeft verlaten.
Tijdens zijn bestuursperiode heeft Zjuust een enorme vlucht genomen. Voor zijn komst was Zjuust een goed draaiend jeugdtheater met een trouw publiek van vaste fans. Maar sinds een aantal jaren speelt Zjuust jaarlijks één productie in de Hanzehof. Twee voorstellingen voor ruim 900 kinderen, waarvan een deel voor het eerst in een schouwburg komt.
 Dit project "Breng het toneel naar de basisschool" is een geesteskind van
Willem van Stockum, en daar hebben in de loop der jaren duizenden kinderen uit Zutphen en omstreken een prachtige toneelervaring mee beleefd. Het siert Willem dat hij pas heeft willen vertrekken toen een nieuwe penningmeester gevonden was. Na een zoektocht van zo'n twee jaar hebben we nu de ideale vervanger gevonden. Een man met een zeer ruime ervaring in het financiële veld, zowel professioneel als daarbuiten als penningmeester van een Vrijeschool bestuur, en met de welluidende naam .... Willem. Ditmaal Jansen. 
Dus dank je wel Willem, voor alles wat je voor Zjuust en de jeugdcultuur van Zutphen betekend hebt.
En welkom Willem, dat je ons komt versterken en wij met een gerust hart de toekomst tegemoet kunnen.

We wensen u een mooie kersttijd en een speels 2015,
namens Jeugdtheater Zjuust,

Ine en Wil
 

Verslag over Workshop met de
ouderen van Hoog Langen op 29 maart 2014

Zaterdag 29 maart is de
eerste workshop gehouden in het kader van ons project The Neverending Story.
We trokken naar Lochem, met twee auto’s vol met decor kleding, muziekinstrumenten
(waaronder de grote bendir – een  handtrom,
en een klokkenspel) en twee regisseuses en twee acteurs naar Hoog Langen, een
wooncomplex  voor ouderen in Lochem.

Doel van ons bezoek was een
inleiding te geven over onze voorstelling, drie scenes te spelen, samen met de
ouderen en het luisteren naar hun oneindige verhaal en de wensen die zij
hebben. Wensen die wij kunnen gaan integreren in de voorstelling.

Bastiaan en mevr. Leopold
Bastiaan en mevrouw Leopold

Dat leverde verrassende uitkomsten op. Zo wenste iemand dat de jeugd zou blijven schrijven met pen en
papier. Ook werd het verlangen uitgesproken “Dat wij er nog toe doen.” Het kwam
naar voren dat de jeugd van toen in heel andere omstandigheden opgroeide dan
nu. Vroeger was men veel minder individualistisch en tegenwoordig wordt
iedereen geacht een mening over iets te hebben, ook als je er niet veel vanaf
weet. Jonge mensen, zo menen deze ouderen, worden overspoeld met informatie en
ze moeten overal iets van vinden.

Minuscuul, Nachtalf(Joor) en Dwaallicht(Dara)


Stevig klankdecor bij het naderen van het Niets

Onze jonge spelers en de
ouderen raakten over en weer steeds meer in elkaar geïnteresseerd. De jonge acteurs
raakten geboeid door de verhalen en de ouderen kregen een nieuw beeld van de
jeugd.Cairon en Dwaallicht

Het samenspelen was een
feest. De rollen van Minuscuul, Dwaallicht, Bastiaan en de Morla’s  werden door de ouderen gespeeld, lezend met
de tekst, compleet met pruik en amulet terwijl de jongeren tegenspel boden
vanuit hun eigen rol.Bastiaan en twee Morla's

Een deel van de ouderen
verzorgden het klankdecor met de gong, het grote bekken, tempelbellen, koperen
triangels en de bendir.Klankdecor op klokkkenspel

De volgende workshops staan gepland op 22 april, we bezoeken in de ochtend ouderen met dementie of psychiatrische problematiek op de Reube in Lochem, in de middag zorg-wooncentrum Den Bouw te Warnsveld.

 

Hou je van toneelspelen en wil je snuffelen aan Jeugdtheater Zjuust?

Als  je in groep 5 of hoger zit, is de Korte Toneelcursus iets voor jou! Tien theaterlessen waarin het gaat om acteren, improviseren, fantasie, bewegen én concentreren, maar vooral spelplezier!


Start:
woensdag 26 maart 2014 van 13.00-14.30 uur in de Berkelonderbouw. De kosten zijn 120 €.
De eerste les is voor proef…..en gratis!
Aanmelden (ook voor de proefles) bij Wil Biemond 561928 of 06-121 63 630 
of will-bee@hotmail.com
 

Zjuust speelt De Rode Prinses van Paul Biegel
op 15, 16, 22, en 23 maart 2014.

Hoe kun je aan een meisje zien of ze een echte prinses is? Simpel! Prinsessen hebben geleerd om ‘wij‘ te zeggen in plaats van 'ik'. Daaraan kun je zien dat het er eentje is.
Maar de Rode Prinses is helemaal moeilijk te herkennen, want ze is tot haar twaalfde jaar nog nooit buiten de muren van het paleis geweest. Haar eigen volk heeft haar nog nooit gezien! Is dat niet gek? Dat je naast Prinses Amalia bij de bakker staat, en je weet niet dat zij een prinses is. Behalve als je goed luistert natuurlijk. Als de bakker vraagt "wie is de volgende, "en dat meisje naast je zegt: "wij willen graag één croissant." Dan weet je het. Goed opletten dus, want vaak gaat het in het echte leven precies als in sprookjes.

Als nu op een dag de Rode Prinses wordt ontvoerd is het hele land in rep en roer. Niemand heeft haar ooit gezien, maar toch is ze verdwenen. De koningin huilt alleen maar, de kussenslopen zijn niet aan te slepen. En de koning weet niets beters te doen dan steeds maar zijn kanon af te schieten. Wanneer houdt hij daar eens mee op? 
Het volk moet de losprijs opbrengen, maar klopt dat wel? Ze weten niet eens of de prinses echt bestaat. Is het geen truc van de koning om de mensen het geld uit de zak te kloppen?Ondertussen beleeft de prinses met de rovers allerlei avonturen en merkt ze dat  het best leuk is om rover te zijn. En daar hebben de rovers geluk bij, want als ze uiteindelijk toch gepakt worden en klaar staan voor hun terechtstelling, dan dringt door de menigte de Rode Prinses zich naar voren...

Een hartveroverend verhaal, en al jaren een populair leesboek voor de jeugd.
Zjuust gaat jullie weer meenemen in een wonderbaarlijke wereld, zoals altijd met bevlogen spel en levende muziek. Je hersenen kraken van alle verwikkelingen in het verhaal.
Je hart springt op van plezier, en je kan haast niet stil blijven op je stoel. Komen dus!

 

Zaterdag 15 en 22 maart
om 19.00 uur


Zondag 16 en 23 maart
15.00 uur

Berkelzaal, Weerdslag 14b Zutphen

Entree €6, vanaf 14 jaar €8
Reserveren: info@zjuust.nl

 

 

Lang Leve Zjuust 15!

Dit jaar 2013 wordt Zjuust 15 jaar jong!

 

Uitslag van de LeeuwenhartLoterij op 3 april jl.

Op 3 April heeft de LeeuwenhartLoterij van Zjuust plaats gevonden om de gelijknamige voorstelling in de Hanzehof in Zutphen mogelijk te maken.
Samen hebben ruim 25 jeugdige spelers loten verkocht voor een bedrag van een kleine €1000.
Zo hebben de kinderen zelf voor een belangrijk deel bijgedragen aan de productie van de Gebroeders Leeuwenhart, naar het boek van Astrid Lindgren.

De drie winnaars hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen.

Als prijzen komen de 3 winnaars van de Leeuwenloterij in aanmerking voor een VIP-arrangement: een voorstelling voor 2 personen (datum naar keuze), het boek van Astrid Lindgren én de film-DVD die van Gebroeders Leeuwenhart gemaakt wordt tijdens de komende voorstellingen.

Ook alle kinderen die enthousiast de Leeuwenloten hebben verkocht: ontzettend bedankt voor jullie inzet en bijdrage!

Op de foto zien jullie de trekking van de LeeuwenhartLoterij door bestuursvoorzitter Taco Kramer. Hij leek wel een goochelaar die aanwezige kinderen liet assisteren!

 

februari 2013

Wij kondigen met groot genoegen de opvoeringsdatum aan van Gebroeders Leeuwenhart in de Hanzehof:

 Dinsdag 16 april om 10.30 en 13.00 uur.

 

september 2012

Opvoeringsdata:

Zet ze vast in uw agenda, ook al is het pas volgend jaar.
Minoes zal te zien zijn op 2 en 3 maart, en op 9 en 10 maart 2013
De Gebroeders Leeuwenhart is de maand er op: 13 en 14 en op 20 en 21 april 2013.
Met een voorbehoud kondigen wij toch ook de vermoedelijke opvoeringsdatum aan
in de Hanzehof: 23 april. Een prachtige datum, want het is de geboorte- en sterfdatum
van die grote toneelschrijver die ook bij Zjuust vaak langsgekomen is, onze oude vriend
William Shakespeare.

Dans-en bewegings training:

Zjuust zal zich ook dit jaar versterken met enkele gastdocenten.
De eerste in die rij is Eva-Maria de Block. Zij geeft dansles aan de
spelers van Minoes en ook aan die van de Gebroeders Leeuwenhart.
Om de twee á drie weken zal ze met de kinderen werken.
Eva, welkom! We zijn benieuwd om de resultaten van je lessen
in de producties terug te zien.


Sponsornieuws:

Het 's Gravenhoffestival (voorstellingen op straat) gaat er mee stoppen
en heeft ons zeer royaal bedeeld met een mooi sponsorbedrag.
Het ligt in onze bedoeling podiumdelen aan te schaffen om ook op straat
te kunnen spelen. 's Gravenhof bedankt!

Kikkeract:

Deze act is een "kikkerconcert" en is al met veel succes opgevoerd op
de Berkelbazaar 8 sept jl. Sommige kinderen kwamen wel drie keer
terug om deze grappige act te zien. Het voorstellinkje duurt 4 minuten
en.. DE ACT IS TE HUUR!

 

 

Nieuwsbrief 6    januari 2012

Zjuust heeft versterking gekregen van een stagiere. Haar naam is Susan Waanders en ze is 3e jaars studente Docent Theater van ArtEZ , Hogeschool voor de Kunsten.
Susan, hartelijk welkom en we wensen je een boeiende en leerzame stage bij Zjuust.

Over versterkingen gesproken...
Sharon Ledeboer-Koopman  is bereid gevonden om onze nieuwe penningmeester te worden.
Sharon, geweldig dat je meedoet!

En alsof dat nog niet genoeg is: we hebben een nieuwe (ruime) opslagruimte voor onze kostuums en toneel attributen, op de zolder van de fam. Ponten in Lochem.
Iedereen ook bedankt voor het mee zoeken.

Onze regisseuses Wil en Ine hebben na de zomer deelgenomen aan een internationale
workshop in Tjechov theatertechniek in Brugge (België) en ze zijn boordevol ideeën begonnen aan de diverse drama- en productieklassen. Inmiddels zijn we een goed eind op weg en kunnen we ons gaan verheugen op de nieuwe voorstellingen.

Het Rabobank coöperatiefonds heeft Zjuust een prachtig cadeau bezorgd. Heeft u het al gezien? Boven het toneel hangt nu een echt grid. Een metalen constructie waar de lampen aan kunnen worden gehangen, maar andere heel spannende zaken. We zijn het fonds veel dank verschuldigd.

Acrobatiek/vecht-lessen.
De Dramaklas heeft dit jaar acrobatiek-lessen gekregen van Jan de Vries.
Deze lessen kunnen ze goed gebruiken als ze gaan figureren in "As you like it" in april.
Wat ze daar gaan doen? Verklappen we niet, maar t wordt leuk! 
Jan zal ook vecht-lessen geven aan de "As you like it" groep.  


Agenda

Woensdag 14 maart: Open les voor de ouders van de Theater speelklas.

Woensdag 21 maart Start van de Korte toneelcursus van 12 lessen in de Berkel onderbouw voor kinderen vanaf 9 jaar. 

3,4,10,11 Maart:  Hoteldebotel

14, 15, 21, 22 April:  As You Like it van Shakespeare

 

Reserveren: reserveren@zjuust.nl

 

Zjuust heeft er plezier in.

Zjuust gaat dit jaar uitpakken met twee blijspelen, maar dan wel van volstrekt verschillende aard.


Allereerst: Hotel de Botel. Een knotsgek stuk met een dief, echte en valse sjeiks, verkleedpartijen, en politie-rechercheurs.
Het  hotel krijgt bezoek van de hotel-inspectie. Ze hebben geen geld om het hotel op te knappen, en gasten laten zich niet zien.
Het personeel probeert alles in goede banen te leiden, en alles lijkt goed te gaan, tót er een heuse dief tussen de gasten zit.... Hoe dit afloopt kunt u zelf komen zien, maar : Misdaad loont niet!

Daarna haalt Zjuust een oude bekende in huis. Niemand minder dan Shakespeare, de beste toneelschrijver die ooit geleefd heeft,
Dit keer is gekozen voor As You Like It.
Stel je voor: een meisje verkleedt zich als jongen en laat zich het hof maken door een andere jongen die moet doen of hij een meisje is. Bent u er nog?  Een nar en een filosoof komen we ook tegen, maar wie van de twee het wijst is mag je zelf uitmaken. Shakespeare toont ons weer eens de dwaasheid van ons leven, en laat ons lachen om mensen, die we eigenlijk heel goed zelf kunnen zijn.

Alle voorstellingen  zijn in de zaal van de Berkelschool, op de zaterdagen beginnen ze om 19.00 uur, op de zondagen om 15.00 uur.
As You Like it zal ook in de Hanzehof gespeeld worden voor basisscholen. Dit zal zijn op dinsdag 24 april in de Hanzehof om 10.30 uur en 13 uur. Voor die voorstellingen zijn ook kaarten te koop.

Leest u nét zo aandachtig als de roversvrouw vorig jaar in “Duivelsharen” ?

Nieuwsbrief 5, januari 2011

 ZJUUST draait als een tierelier.
 
Bezoekers van het Chocolade festival werden op deze zondag in september aangenaam verrast door de klanken van een draaiorgel. Wie beter keek herkende in de buigende poppen enkele spelers van ZJUUST. Met grote precisie en overgave bewogen zij op de muziek.
Een orgelman ging bij de geamuseerde toeschouwers langs. Maar verrassing! niet om geld op te halen maar om lekkere snoepjes uit te delen.
  
ZJUUST van start met twee producties!
 
Naast 2 speelklassen en 1 dramaklas, (waar Mirjam Klein Bramel gastlessen geeft) zijn dit jaar de epetities gestart voor 2 uitvoeringen. Dat zijn:
“De Heksen” van Roald Dahl op 12,13 en 19, 20 maart 2011 en
“De Duivelsharen”  (naar het sprookje van Grimm) op 14, 15 en 21, 22 mei 2011.
Na ons succesvolle debuut in de Hanzehof met "De Midzomernachtdroom", zijn wij opnieuw van plan om onze toneelkunsten daar te vertonen.
Dat zal dan zijn met "De Duivelsharen" op 31 mei.
Altijd een waagstuk: het bespelen van het podium van de echte schouwburg. Qua spel hebben de spelers getoond dit aan te kunnen. Nu is het nog de vraag of we het financieel rond gaan krijgen, want zonder subsidies lukt het niet.
Of het echt gaat gebeuren zult u vernemen in een volgende nieuwsbrief.
Overigens is nog te melden dat dansdocente Daan Kien danslessen gaat geven aan de spelers van "De Duivelsharen".

ZJUUST valt in de prijzen

Voor de zomer heeft ZJUUST nog een mooi succes weten te boeken. Bij de manifestatie Talentvol Zutphen werd de Hanzehofprijs in de wacht gesleept. De jury was enthousiast over de scène uit Midzomernachtdroom. De prijs bestaat uit workshops waaraan spelers van ZJUUST mogen deelnemen. Fijn om door vakmensen zo gewaardeerd te worden, maar de reacties van sommige schoolkinderen na onze uitvoeringen in de Hanzehof waren ook hartverwarmend:

"Ik vond de Pucken heel grappig. Toen ik de acteurs van dichtbij zag waren ze echt heel eng." (Gijs)

"Ze waren allemaal mooi verkleed. Ik hoop dat onze musical ook zo goed gaat." (Kirsten)

Nieuwe Workshop
 
Woensdag 23 maart zal van 13.15 tot 14.45 de eerste les gegeven worden van de nieuwe workshop.  Locatie is: de zaal van de Berkelschool en er zijn in totaal 10 lessen. Wil Biemond is de docente.
Bij voldoende belangstelling start er een tweede workshop op dinsdag 22 maart of donderdag 24 maart van 15.15-16.45 uur ook in de Berkelschool, ook 10 lessen.
Precieze dag wordt nog bekend gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info@zjuust.nl

Nieuwsbrief 4, april 2010

Woord van de voorzitter
.
ZJUUST maakt een grote sprong vooruit!
 
Onze nieuwe productie, De Midzomernachtdroom, zal naast de vertrouwde locatie in de Berkelzaal ook in de Hanzehof gespeeld gaan worden. We zijn er trots op dat we voor ruim 400 Zutphense basisschool kinderen onze toneelkunsten mogen vertonen.
De eerste voorstelling is al uitverkocht, maar voor de tweede (aanvang: 15.30, einde 17.00) zijn nog kaarten te krijgen.
Een mooie kans dus om (lekker weggezakt in het rode pluche) ZJUUST te bewonderen in een groot theater met levende betoverende muziek.
 
Taco Kramer, voorzitter.

Jeugdtheater ZJUUST speelt Shakespeare's Midzomernachtdroom

 
Verliefd zijn is heerlijk. Je leeft als in een droom. Maar wat gebeurt er als je teerbeminde opeens niets meer van je moet weten? Ja, zelfs verliefd wordt op een ander.
Dat is het werk van de Pucken! Die sturen met hun toversap alles in de war. Als die aan de gang gaan, kun je zomaar vallen als een blok voor wat er maar als eerste langskomt. Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed, het is tenslotte een komedie.
Kom kijken en geniet van de misverstanden, ruzies en verzoeningen. Je lacht om hoe dom de mensen toch kunnen zijn. Gelukkig ben je zelf wat slimmer. Hoewel?
 
Voorstellingen in de Hanzehof

donderdag 29 april 15.30 uur
in de Hanzehof, Coehoornsingel 1, Zutphen
Entree: 5 euro

 
Reserveren: reserveren@zjuust.nl
of 06-20262288

Oproep Opslagruimte
Zjuust speelt al twaalf jaar in Zutphen. In deze periode zijn van de vele theaterstukken rekwisieten, kleding en nog veel meer overgebleven. Nuttig voor nu of later. Wij zijn dringend op zoek naar droge opslagruimte. Heeft u een schuur of zolder over, neem dan contact op met Wil 561928 of Ine 528230Een liefdesgedicht naar Shakespeare

Soete Hermia, 

 Dees' nacht, ik leek wel zinsbegoocheld,
so droomde ik dat ik mij verliefd had in Uw vriendin.
Maar, oh vreughde en geluck: het was niet so!
U, alleen U, bent mijne liefde en beschikking.
O, dierbare Hermia, mijn liefde kent geen grond.
Ik zou strijden met al wat mij ter hulpe stond
Om Uw geliefde te mogen blijven
Uwen lippen, so mochten sij raken de mijne,
 
Lysander 

De Wijze Kater
 
Voor wie het gemist heeft: de Wijze Kater
was onwijs leuk. Nog best een ingewikkeld
verhaal, met al die intriges aan het hof!
Maar.. goed te volgen door mooi spel
van onze jonge acteurs. We hadden het te
doen met die arme vermoeide koning. En wat
dacht je van de hofdames die overal commentaar op leverden?
Het zal voor velen een verrassing geweest zijn dat de rol van wijze kater door 2 spelers gedaan werd.
Ze waren nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De muzikale elementen waren mooi. De liedjes, maar ook de klanken die het spel ondersteunden, zoals wanneer de ratten opkwamen.
Een mooie productie voor vier goed gevulde zalen!